Μεξικάνικο Tαμπεραμέντο!

Ό,τι γνωρίζουμε για το μαγευτικό Μεξικό προέρχεται κυρίως από τις περίφημες μεξικάνικες σαπουνόπερες καθώς και το ασίγαστο ταπεραμέντο των ''Αζτέκων'', όπως συνηθίζεται να αποκαλούν τους κατοίκους του, όσον αφορά τις τέχνες και τον πολυποίκιλο τρόπο ζωής τους. Ειδικότερα μέσω της μουσικής, οι Μεξικάνοι βρίσκουν τη διέξοδο για να ξεσπάσουν δημιουργικά τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, όπως η φτώχεια, η αμάθεια και η ανεργία, και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η μεξικάνικη μουσική αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο εξαγώγιμο ''προϊόν'' της χώρας της κεντρικής Αμερικής!

Είναι εύλογα αντιληπτό πως στο Μεξικό των 110 εκατομμυρίων ψυχών η μουσική θα παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλομορφία και επιρροές. Ανάμεσα στις πιο διάσημες κατηγορίες παραδοσιακής μουσικής θα λέγαμε πως ξεχωρίζουν η Mariachi, η Banda, η Νοrteno, η Ranchera και το Corridos. Εννοείται πως τα παραπάνω είδη έχουν ιδιαίτερη θέση στα κοινωνικά γεγονότα της μεξικανικής καθημερινότητας, όπως γάμοι, αρραβώνες και γιορτές. Για τους σύγχρονους Μεξικανούς η παραδοσιακή μουσική της χώρας είναι μεν αγαπητή αλλά όχι τόσο δημοφιλής. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα πιο σύγχρονα είδη όπως η pop και το rock, είτε σε αγγλική είτε σε ισπανική γλώσσα. Βέβαια, το καλλιτεχνικό ''μικρόβιο'' που χαρακτηρίζει τον λαό της χώρας παραμένει ατόφιο μέσα στη λαϊκή ψυχή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε ετήσια βάση χιλιάδες νέοι Μεξικάνοι καλλιτέχνες ξεπετάγονται, πραγματοποιώντας σπουδαία διεθνή καριέρα σε Ευρώπη και Αμερική.

Ορισμένες πολύ χαρακτηριστικές φιγούρες της μεξικάνικης μουσικής είναι η Thalia και ο Κάρλος Σαντάνα, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αμερική θεωρούνται οι Λουίζ Μιγκέλ, Αλεχάντρο Φερνάντες, Μάρκο Αντόνιο Σολίς και Χουλιέτα Βενέγας. Από τους θιασώτες της παραδοσιακής μουσικής της χώρας διακρίνουμε τους Βισέντε Φερνάντες και Λίλα Ντάουνς, ενώ πολύ πετυχημένα θεωρούνται τα συγκροτήματα ''Καμίλα'' και ''Καφέ Τοκούμπα''. Εξέχουσα θέση στη μουσική παράδοση της χώρας κατέχει και η ''Σελίνα'', η οποία όμως δολοφονήθηκε για άγνωστη αιτία το 1995, σκορπώντας με την είδηση του θανάτου της εθνικό πένθος.

Εδώ και περίπου μία δεκαπενταετία η μεξικανική ροκ έχει υποσκελίσει τα υπόλοιπα είδη και συγκροτήματα όπως το ''Μανά'' έχουν πραγματοποιήσει σπουδαία διεθνή πορεία στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, η μουσική των ''Mariachi'' δεν παύει να θεωρείται η πιο αυθεντική και αντιπροσωπευτική καλλιτεχνική παράδοση της χώρας ενώ ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένο μουσικό ύφος! Καλλιτέχνες όπως οι Pedro Infante, Jorje Negrete, Jose Jimenez και Pedro Aguilar έχουν απογειώσει τη ''Μariachi'' και κομμάτια όπως το ''La cucaracha'' ή το ''Besa me mucho'' έχουν σημειώσει παγκόσμιο πάταγο! Τέλος, όταν μιλάμε για μεξικάνικη μουσική δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τους Juan Guttierez de Padilla και Hernandro Franco που λογίζονται από τους σημαντικότερους κλασικούς συνθέτες της εποχής μας παγκοσμίως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου