Ετυμολογία της λέξης «Μουσική»

         Η μουσική είναι γνωστό ότι κατέχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση στους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Η δύναμη της είναι τόση που έχει επιδράσει σημαντικά τόσο στο σύνολο της κοινωνίας όσο και στον άνθρωπο ως μονάδα. Η φύση της τέχνης της μουσική είναι τέτοια που την βιώνει ο καθένας πολύ άμεσα στην καθημερινή του ζωή. Όμως, ποια είναι η προέλευση της λέξης; Ποια η ετυμολογία της; Είναι γεγονός ότι η μουσική μιλάει μέσα από τις νότες και δεν χρειάζεται λέξεις για να περιγράψει τα συναισθήματα που δημιουργεί. Ο άνθρωπος, από την άλλη, πιστός στην ρήση «Verba volant, scripta manent» όπου στα ελληνικά αποδίδεται ως «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν» έχει μια ματιά πιο πρακτική και λιγότερο αυθαίρετη στο τρόπο προσέγγισης του.
Η ίδια η μουσική, λοιπόν, πήρε το όνομά της, σύμφωνα με τα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων , από τις Μούσες, οι οποίες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα θεότητες του βουνού και των νερών. Η ετυμολογική προέλευση της λέξης «Μούσα» δεν είναι ξεκάθαρη. Μερικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη «μω» που στη νέα ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως «ερευνώ, μαθαίνω» ενώ άλλοι από την αρχαία λέξη «μας» ή «μους» που σημαίνει «ανάπτυξη, μύηση». Όλοι, όμως, στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι η λέξη «μούσα» προέρχεται από τη λέξη «μάουσα» του ρήματος μάω-μω.
Είναι οφθαλμοφανές ότι ο ανθρώπινος νους και σκέψη δεν άφηναν τίποτα στη τύχη. Η αυθαίρετη προσέγγιση δεν ταίριαζε στους αρχαίους Έλληνες γι’ αυτό και καθετί που έκαναν είχε το νόημα του. Η μουσική κατά τους αρχαίους Έλληνες είναι η επιστήμη που εμβαθύνει στη λογική σχέση του σύμπαντος κα διέπεται από σταθερές και αμετάβλητες νόρμες. Άρα γι’ αυτούς η μουσική δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο αλλά αφορά και τη πνευματική καλλιέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, οι λέξεις μουσική, μουσείο και μωσαϊκό έγιναν διεθνείς.

Πέρα, όμως, από την προέλευση και την ετυμολογία της λέξης μεγαλύτερη έμφαση αξίζει να δωθεί στο πόσο νωρίς οι αρχαίοι Έλληνες αντιλήφθηκαν τις ευεργετικές ικανότητες της και την υψηλή θέση που διατηρούσε στον αθηναϊκό βίο και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου